#O meserie, un proiect pentru elevii noștri

Asistăm cu îngrijorare împreună la multiplele provocări și probleme ale învățământului care necesită intervenție urgentă și mai ales sistemică și holistică. Sunteți probabil de acord că părăsirea timpurie a școlii, eșecul la evaluări naționale, analfabetismul, lipsa competențelor de bază sunt sistematic întâlnite în cazul elevilor proveniți din medii dezavantajate. Eefctul actualei pandemii a înrăutățit și mai mult acest peisaj. Știm că doare când uneori eșecul insituțional al unor elevi fără posibilități nu poate fi îndreptat, că aceste „ierarhii naturale” (care de fapt sunt sociale) ajung să fie validate de sistem (am auzit adesea idei de tipul: nu e treaba învățământului și nici nu avem ce face pentru că familia și comunitatea sunt de vină). Știm ce efort fac cadrele didactice în lupta cu segregarea și cum am vrea cu toții ca rezultatele evaluărilor naționale să nu se mai poată prezice după codul poștal.

Poate nu putem rezolva multe din problemele enumerate mai sus, dar fiecare pas contează: Proiectul ”#O meserie” vine în sprijinul profesorilor și a elevilor noștri (elevi care urmează cursurile școlilor postliceale sau al liceelor tehnologice). Participând la stagiile de practică și la programul de consiliere și orientare în carieră din prezentul proiect, elevii își completează pregatirea teoretică din liceu, dobândind competențe tehnice și transversale, vor fi angrenați în rezolvarea de probleme concrete, vor dobândi cunoștințe, deprinderi și abilități specifice practicării viitoarei profesii și astfel, prin finanțare europeană, putem reduce disparităţile de dezvoltare economică şi socială pentru elevii din comunitățile dvs.

După lansarea proiectului din august am informat și căutat parteneri în numeroase școli postliceale, licee tehnologice dar și agenți economici dornici să găzduiască cu stagii de practică elevii. Ni s-au alăturat cu deschidere două echipe profesioniste de la două licee tehnologice cu care am semnat protocoale de colaborare. Este vorba de

Liceul Tehnologic Petre S. Aurelian din Slatina, (jud. Olt, regiunea S-V Oltenia) și

Liceul Tehnologic Mihai I din Curtea de Argeș (jud. Argeș, regiunea Sud – Muntenia).

Totodată, am găsit deschidere și bune intenții privind inițiativa noastră în rândul câtorva antreprenori la care elevii vor putea aplica practic cunoștințele. Așadar, au fost semnate trei convenții de practică cu agenți economici:

SC Tapi Rev Confort 2005 SRL din Brascov, sat Rotaresti, (jud. Argeș),

SC Linia Verde Eco Prod SRL din Popeati, (jud. Argeș),

SC Health & Safety Management SRL din Pitești, (jud. Argeș).

Sperăm să ajutăm profesorii și discipolii lor din Olt și Argeș să se bucure de facilitățile proiectului și să reușim împreună să facem o trecere mai ușoară de la băncile școlii la primii pași spre carieră. Suntem deschiși și entuziaști să primim și alți parteneri și încurajăm elevi, profesori, antreprenori și orice persoane dornice de implicare ne contacteze la 0770213804 sau prin email: omeserie@asociatia-asura.ro.

Împreună facem pași mici dar hotărâți pentru elevii și viitorul nostru!