Caută
  • Admin

Programe practice de învățare pentru elevi prin proiectul #O meserie


Dragi elevi, profesori și antreprenori


Vedeți și dvs probabil ca și noi Educația ca un bun public furnizat comunității. Cadrele didactice sau consilierii școlari își doresc dar nu pot întotdeauna să ajungă în comunitate sau să o poată schimba deși nu se resemnează în fața problemelor cu care se confruntă mulți elevi, cum este, de exemplu, găsirea unui loc de muncă după finalizarea studiilor. Rețeaua de centre de informare, consiliere și orientare profesională este insuficient dezvoltată, mai ales în mediul rural și nici nu există un sistem național coerent de informare, consiliere și orientare profesională sau adesea acesta nu trece de câteva formalități birocratice care trebuie bifate. În contextul actual acutizat și de pandemie, sprijinul financiar nu acoperă integral nevoile de cazare, masă, transport şcolar pentru tinerii înrolaţi în formarea profesională în campusurile şcolare/centrele de formare profesională, mai ales pentru cei dezavantajați.Ce ne propunem prin proiectul #O meserie este să schimbăm cât de puțin aceast peisaj prin aducerea la aceiași masă a stakeholderilor importanți la nivel local înspre binele elevului. Astfel, pornind de la o premisă win-win, antreprenori și agenți economici au ocazia sa cunoască pe lângă reprezentanții liceelor tehnologice și a școlilor postliceale tineri muncitori și talentați, care pot face carieră devenidangajații acestora după liceu. Concret, ne-am propus și am demarat organizarea şi derularea de programe de învăţare la locul de muncă (internship/ trainership, stagii de practică etc) cât și furnizarea de servicii de consiliere şi orientare profesională pentru 182 de elevi din învățământul secundar și/ sau terțiar din regiunile Sud Muntenia, Centru, Vest, Sud-Est și Sud-Vest Oltenia, din care 19 elevi de etnie romă sau elevi din mediul rural.

Până în acest moment au fost recrutați 58 de elevi. Cei 35 de elevi recrutați de partenerii de la Asociația Eva sunt de la Liceul Tehnologic Regele Mihai I din Curtea de Argeș iar Asociația Asura a recrutat 23 de elevi, viitori tehnicieni ecologi pentru protecția calității mediului și 12 viitori comercianți -vânzatori care vor fi consiliați și vor participa la stagiile de practică oferite. Pe lângă kiturile de proiect, elevii noștri vor participa la un concurs pe meserii organizat în cadrul căruia se vor acorda 20 premii a câte 1000 RON și se vor bucura alături de alți colegi de o platformă tip e-jobs care va face legătura între instituții de învățământ - elevi/părinți și angajatori. Platforma va fi un instrument util pentru comunicarea între toți factorii implicați în procesul de realizare a practicii și ulterior va ușura accesului absolvenților pe piață muncii;Credem că numai prin combinarea forțelor celor doua tipuri majore de învațare – în școală și la locul de muncă– absolvenții se vor putea integra mai ușor socio- profesional, cumulând cunoștințe teoretice și practice (și nu în ultimul rând obținând competențe transversale).

Suntem deschiși și entuziaști să primim și alți parteneri și încurajăm elevi, profesori, antreprenori și orice persoane dornice de implicare ne contacteze la 0770213804 sau prin email: omeserie@asociatia-asura.ro.


Împreună facem pași mici dar hotărâți pentru elevii și viitorul nostru!
9 afișare0 comentariu